De Sagrada Familia zal eindelijk worden voltooid in 2026. Tenminste, als het huidige bouwschema wordt aangehouden. De laatste horde? Het slopen van huizen van zo’n 3.000 lokale bewoners van Barcelona. Een lokale groep inwoners is een rechtszaak begonnen dat dit zou moeten tegenhouden. Zij zeggen dat de entree trappen nooit onderdeel zijn geweest van de originele plannen van de architect Antoni Gaudí.

Sinds 1882 al is de Sagrada Familia onder constructie. Het is het symbool van de stad Barcelona, misschien wel het symbool van de gehele provincie Catalonië. Sinds Antoni Gaudí, de meesterarchitect, in 1926 overleed zijn er meer hindernissen geweest, en overwonnen. De burgeroorlog van 1936 – 1939 bijvoorbeeld, een probleem met geld, archeologische vondsten, en meest recent een pandemie. In 2026 zal dit allemaal verleden tijd moeten zijn, dan kan er misschien een plan worden gemaakt voor de restauratie van alweer oudere delen van de kathedraal.

Echter, meer vertraging is ‘in the making’. Het laatste deel van de toren, met onder andere een grootsche entree met trappen, is onder voorbehoud van het slopen van residentiële gebieden die vlakbij de kathedraal staan. Bewoners zeggen het recht te hebben om te blijven want, delen van de plannen waren nooit delen van Antoni Gaudí’s plannen. Dit maakt de bouw van een residentieel complex vlakbij de Sagrada Familia legaal, zeggen zij. Het is echter erg lastig om dit precies te achterhalen want de originele plannen zijn tijdens de burgeroorlog vernietigd. Werkzaamheden worden sindsdien gebaseerd op foto’s die wel bewaard zijn gebleven, en getuigenissen van de assistenten van Gaudí.

Bewoners zeggen er al 43 jaar te wonen, en willen niet weg. De Sagrada Família Foundation, welke verantwoordelijk is voor de bouw van de kathedraal, wil geen commentaar geven. In mei 2023 wordt het besluit genomen.

passatge de font

Deze straat, Passatge de font, is een van de straten die wordt bedreigd door de huidige plannen.