Voor het begin van de Sagrada Familia gaan we terug naar het jaar 1866. Spanje is nog steeds politiek erg instabiel en staat aan de rand van de afgrond vanwege 5 lange jaren oorlog met Napoleon, een paar decennia terug. Ook Barcelona is in die tijd bezet geweest en is een erg arme stad. In het jaar 1866 richt boekhandelaar Josep María Bocabella een vereniging op. 15 jaar later koopt die vereniging met behulp van donaties een stuk grond in de stad Barcelona. De Spaanse architect Francesc del Villar bood aan om kosteloos een ontwerp te maken voor een neogotische kerk. Hij werd aangesteld om in 1882 te beginnen met de bouw.

Een jaar later neemt hij echter ontslag en wordt vervangen door Antoni Gaudi. De crypte onder de kerk bouwde hij volgens de originele ontwerpen af maar de rest gooide hij compleet om. Gaudi was op de hoogte van alle details, en een echte perfectionist. Hij leeft bijna letterlijk voor de kerk. In de laatste maanden van zijn leven verhuisde hij zelfs van Park Güell naar de bouwplaats. Het was zeker zijn bedoeling om hier langer te blijven wonen maar het liep helemaal anders. In 1926 werd hij aangereden door een tram. Gaudi, die inmiddels een man was met status, werd niet herkend als de Antoni Gaudí. Hij werd naar een eenvoudig ziekenhuis vervoerd. De priester van de Sagrada Familia herkende hem echter. Het was te laat, twee dagen later overleed hij. Bij de begrafenis waren erg veel mensen aanwezig en het bevestigde zijn status als de bekendste architect die de stad ooit had gekend.

 

Vanaf 1883: Antoni Gaudí

Zonder het misschien direct te weten, begon Antoni Gaudi in 1883 dus aan zijn meesterwerk. Hij had verwacht om de kerk in 10 jaar af te ronden maar gaandeweg zag hij in dat dit een onmogelijke opgave was. Om zijn erfenis levendig te houden, liet hij na zijn dood ontwerpen, tekeningen en maquettes na die bij de afronding van de kerk geraadpleegd konden worden. Helaas zijn de meeste ontwerpen verloren gegaan tijdens een brand in 1936. Hierdoor zijn delen van de kerk na 1936 wezenlijk anders dan de oudere delen, bijvoorbeeld de oostelijke gevel.

De bouw van de kerk begon dus in 1882, de verwachting is dat het in 2034 helemaal af zal zijn. Zo’n 150 jaar later. De reden hiervoor is dat het een verzoeningskerk is. De bouw mag enkel worden gefinancierd door donaties en sinds de jaren 80 ook door toegangskaartjes. Waren er vroeger zo’n 2 arbeiders per dag bezig met de Sagrada Familia, tegenwoordig zijn dit er meer dan 100.

Het hoogste punt van de kerk wordt zo’n 170 meter, enkele meters lager dan het hoogste punt van de stad Barcelona; de heuvel Montjuïc. Dit heeft Gaudi zo bedoeld om respect te hebben voor de schepper.

Kosten en prijs van een ticket voor de Sagrada Familia, tours Sagrada Familia

De Sagrada Familia kost €32,50 per kaartje. Dit is inclusief een audiogids. Het is niet alleen een toegangsticket tot het meesterwerk van Antoni Gaudí, het is tevens een bijdrage voor de voltooiing ervan. Het is een gebouw dat je gezien moet hebben.

Voor €49 heb je in plaats van slechts een toegangsticket ook een rondleiding met een officiële gids die vloeiend Engels spreekt. Je komt dan veel meer te weten over de Sagrada Familia. Bekijk alle tours en tickets voor de Sagrada Familia hieronder.