Park Güell is een van de bekendste bezienswaardigheden van Barcelona. Het is kortgezegd een stadspark met mozaïeken. Aangelegd door de wereldberoemde Catalaanse architect Antoni Gaudi, is het een van de beroemdste parken ter wereld. Het ligt ook nog eens op een heuvel waardoor je ook een prachtig uitzicht hebt over de stad Barcelona! Antoni Gaudi is bijna 100 jaar geleden overleden, zijn huis staat nog wel in Park Güell.

Park Güell is onderdeel van het UNESCO werelderfgoed en tussen 1900 en 1914 gebouwd in opdracht van de naamgever: Eusebi Güell. Deze Catalaanse ondernemer had het plan om 60 huizen te bouwen op een landgoed midden in de stad, bedoeld voor de rijkere klasse. Door het uitbreken van de eerste wereldoorlog in 1914 en een gebrek aan interesse kwam er van de huizen nooit wat terecht, en in 1922 kwam het park in bezit van de stad Barcelona en werd het een stadspark.

Openingstijden

  • 25 oktober tot 28 maart van 08:30-18:15
  • 29 maart – 3 mei van 08:00 tot 20:00
  • 4 mei tot 6 september van 08:00 tot 21:30
  • 7 september tot 4 oktober van 08:00 tot 20:00

Een half uur (of 3 kwartier in de winter) voordat het park dichtgaat kun je er nog in, daarna is het echt gesloten.

Heuvelop of heuvelaf, met het OV

Er zijn pakweg twee manieren om Park Güell te zien, heuvelop en heuvelaf. Heuvelop is de officiele manier, je gaat via de ingang naar de uitgang (metrostation Lesseps) maar als je liever heuvelaf wilt lopen dan kun je ook via de uitgang naar de ingang (metrostation Vallcarca). Bus 24 en bus 92 stoppen voor de ingang.

Het stadspark ligt op een heuvel. Een uitdaging op een dag met 30 graden Celsius of meer. De metrohalte Lesseps ligt relatief dichtbij, vanaf hier is het nog 20 minuten lopen naar de ingang van Park Güell. Wat je ook kunt doen is via de halte Vallcarca naar de roltrappen die naar boven gaan. Zo kom je uit bij het hoogste deel van het park en je loopt daarmee heuvelaf in plaats van heuvelop. Met de bus is misschien nog wel de beste optie. Deze stoppen gewoon bij de ingang. Zorg er dan voor dat je bij Plaça Catalunya bent of bij Poble Sec voor bus 24 of bus 92 voor Glòries en Port Olimpic.

Wat is er te zien in Park Güell?

Park Güell is best groot, meer dan 20 voetbalvelden. Voor de beste ervaring kun je het park het beste bezoeken met een gids. Dit is de makkelijkste manier, maar ook zelf door het park lopen is erg gaaf. Hiervoor heb je wel een toegangsticket nodig.

De twee poorthuizen staan bij de ingang van het park. Ze lijken op het snoephuisje van Hans en Grietje in het sprookjesbos van de Efteling, met kinderlijke daken en kleurrijke tegels. Hierop heeft Antoni Gaudi echt zijn fantasie losgelaten. Oorspronkelijk stonden er nog 2 grote mechanische gazelles bij de ingang van het park, deze zijn echter in de Spaanse burgeroorlog verloren gegaan.

De trappen in Park Güell, zijn dit nu attracties of niet? Voor sommige bezoekers wel, voor andere bezoekers niet. Feit is wel dat de trappen met de draak en de fonteinen in het midden zeker een locatie zijn om even stil te staan. Mozaïek, kleuren en prachtige vormen; het is niet voor niets een populaire plek in het park. Het is tevens de ingang van de kamer van de zuilen.

La Sala Hipóstila, of de kamer van de zuilen, is een kamer met 86 gestreepte zuilen gebaseerd op een oude Griekse en latere Romeinse bouwstijl. De buitenste zuilen zijn dan wel weer heel anders, golvend. Maar in het plafond zitten weer veel mythologische symbolen. Het was bedoeld als markthal maar is tegenwoordig een hele bijzonder gebouw. Er worden soms concerten gehouden, deels vanwege het hoge plafond en de daarom prachtige akoestiek!

Het Gaudí museum is ook te vinden in Park Güell. Casa Gaudí was echt de plek waar de kunstenaar woonde, van 1906 tot en met 1925. In 1926 verhuist hij naar de loge-werkplaats in de Sagrada Familia, in datzelfde jaar overlijdt hij aan de gevolgen van een aanrijding met een tram. De kunstvoorwerpen in het museum zijn zijn door hem ontworpen meubels, maar ook spiegels uit andere gebouwen en wat persoonlijke bezittingen. In de tuin staan smeedijzeren elementen die hij ook heeft ontworpen.

De langste bank ter wereld staat ook in Park Güell. De mozaïeken bank staat op het dak van de kamer van de zuilen. Je kunt vanaf deze plek van het uitzicht over de Middellandse Zee en de stad Barcelona genieten. De bank is ingelegd met mozaïeken welke zijn ontworpen door Gaudí’s assistent Josep Maria Jujol. De bank is een soort zeedraak met elementen van Catalaans nationalisme, mystieke elementen en poëzie. Er zitten kleine gaatjes in de banken, deze zijn gemaakt om het regenwater op te vangen en om zo de planten water te geven. Briljant. Het uitzicht vanaf hier is overigens fantastisch, met Barcelona aan je voeten. Een geliefde plek is het helaas wel, met ’s zomers veel toeristen.

Drie stenen kruizen staat op het hoogste punt van het park en is de top. Officieel El Turó de les Tres Creus, is het ook echt een must-see. Omdat Park Güell natuurlijk al op een heuvel is gebouwd, is de top van Park Güell een plek waar je bijna de hele stad Barcelona kunt zien. De Sagrada Familia, het stadion Camp Nou en de Middellandse Zee zijn goed te zien. Twee kruizen staan oost-west en noord-zuid, de hoogste van de drie is gericht op de hemel.

Kosten en prijs van een toegangsticket voor Park Güell

Een ticket voor Park Güell kost €13 per persoon. Dit is echter de prijs van een ticket zonder tour of gids. Wil je wel een gids die een uur vertelt over de ins en outs van het park? De geschiedenis en het uitleggen van verborgen tekens van Catalaans nationalisme? Dit kost €24. Zoek de perfecte tour of zoek het perfecte kaartje hieronder.